Werkloosheid naar onderwijsniveau

In het derde kwartaal van 2018 was 3,6 procent van de beroepsbevolking werkloos. Een jaar eerder was dit in het derde kwartaal van 2017 nog 4,5 procent. Hoe hoger mensen zijn opgeleid, hoe lager hun werkloosheidspercentage. Het afgelopen jaar daalde de werkloosheid onder zowel laagopgeleiden, middelbaar opgeleiden als hoogopgeleiden. Tijdens de economische crisis nam het werkloosheidspercentage op alle onderwijsniveaus vrijwel voortdurend toe.

Hoe hoger het onderwijsniveau, hoe lager de werkloosheid

Het werkloosheidspercentage daalt met toenemend onderwijsniveau. In het derde kwartaal van 2018 bedroeg de werkloosheid onder de laagopgeleide beroepsbevolking 6,2 procent. Dat is flink meer dan onder middelbaar opgeleiden (3,3 procent). Onder hoogopgeleiden was de werkloosheid het laagst: 2,4 procent.

Sterkste daling onder laag- en middelbaar opgeleiden

Tussen het derde kwartaal van 2017 en het derde kwartaal van 2018 nam het werkloosheidpercentage af op alle onderwijsniveaus. Het werkloosheidspercentage van laag- en middelbaar opgeleiden daalde het afgelopen jaar het meest. Bij laagopgeleiden was de daling 1,3 procentpunt, van 7,5 naar 6,2 procent. Bij middelbaar opgeleiden was het 1,2 procentpunt en kwam de werkloosheid uit op 3,3 procent. Bij hoogopgeleiden was de afname in werkloosheid minder sterk (0,4 procentpunt), deze daalde van 2,8 naar 2,4 procent.

Werkloosheidspercentage laagopgeleiden tijdens crisis het meest toegenomen

Ook over een langere periode bezien verschilt het niveau van de werkloosheid tussen personen van verschillende onderwijsniveaus. In het afgelopen decennium was het werkloosheidspercentage het hoogst onder laagopgeleiden. Tijdens de economische crisis nam dit voor laagopgeleiden vrijwel voortdurend toe. Op het hoogste punt in 2014 was 12,2 procent van hen werkloos. Daarna daalde dit percentage weer met het aantrekken van de economie. Bij middelbaar opgeleiden was er, op een lager niveau, in grote lijnen sprake van eenzelfde patroon. De daling van de werkloosheid bij hoogopgeleiden zette al een jaar eerder in dan bij laagopgeleiden en middelbaar opgeleiden.

Het verschil tussen het laagste en het hoogste werkloosheidsniveau in het afgelopen decennium was het grootst bij laagopgeleiden. Hun werkloosheid nam tussen 2008 en 2014 toe met 6,1 procentpunt. Onder middelbaar opgeleiden was de toename kleiner (+4,5 procentpunt). Het verschil tussen het laagste en hoogste percentage werklozen was in het afgelopen decennium het kleinst onder hoogopgeleiden, 2,2 procentpunt. Sinds 2014 daalde het werkloosheidspercentage het meest onder laagopgeleiden (-3,9 procentpunt).

dit website is gemaakt door Dürmus Aydin klas: 4B

dit is het hoofdgerecht